Βελανιδιά (Δρυς) το ιερό δένδρο του Δία και των Δρυίδων
20 Σεπτεμβρίου, 2020Μέλι Καστανιάς- ένα μέλι με υψηλή διατροφική αξία
11 Οκτωβρίου, 2020
Οι μέλισσες αποδίδουν περίπου το 80% της συνολικής επικονίασης παγκοσμίως. Μια μοναδική αποικία μελισσών μπορεί να επικονιάσει 300 εκατομμύρια λουλούδια κάθε μέρα. Τα δημητριακά επικονιάζονται κυρίως από τον άνεμο, αλλά τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά επικονιάζονται από τις μέλισσες. Εβδομήντα από τις κορυφαίες 100 καλλιέργειες ανθρώπινων τροφίμων - που παρέχουν περίπου το 90% της παγκόσμιας διατροφής - επικονιάζονται από τις μέλισσες.
Τι σκοτώνει τις μέλισσες - και γιατί έχει σημασία
Η παγκόσμια κατάρρευση της αποικίας μελισσών δεν είναι τόσο μεγάλο μυστήριο όσο ισχυρίζεται η χημική βιομηχανία.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι μέλισσες πεθαίνουν από διάφορους παράγοντες - φυτοφάρμακα, ξηρασία, πυρκαγιές, πλυμμήρες, έλλειμμα διατροφής, ατμοσφαιρική ρύπανση, υπερθέρμανση του πλανήτη και πολλά άλλα. Πολλές από αυτές τις αιτίες είναι αλληλένδετες. Η ουσία είναι ότι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τις δύο πιο σημαντικές αιτίες: τα φυτοφάρμακα και την απώλεια ενδιαιτημάτων.
Οι μέλισσες ζουν περίπου έξι εβδομάδες το καλοκαίρι και αρκετούς μήνες το χειμώνα. Οι αποικίες παράγουν συνεχώς νέες εργάσιμες μέλισσες κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι και στη συνέχεια η αναπαραγωγή επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συνήθως, μια κυψέλη μελισσών ή αποικία θα μειωθεί κατά 5-10 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του χειμώνα και θα αντικαταστήσει αυτές τις χαμένες μέλισσες την άνοιξη. Σε μια κακή χρονιά, μια αποικία μελισσών μπορεί να χάσει το 15-20 τοις εκατό των μελισσών της.
Στις ΗΠΑ, οι χειμερινές απώλειες έχουν συνήθως φτάσει το 30-50 τοις εκατό, σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερες. Το 2006, ο Ντέιβιντ Χάκενμπεργκ - μελισσοκόμος για 42 χρόνια - ανέφερε 90% θάνατο μεταξύ των 3.000 κυψελών του. Οι εθνικές γεωργικές στατιστικές των ΗΠΑ δείχνουν μείωση της μέλισσας από περίπου 6 εκατομμύρια κυψέλες το 1947 σε 2,4 εκατομμύρια κυψέλες το 2008, μείωση κατά 60%.
Ο αριθμός των μελισσιών ανά στρέμμα παρέχει μια κρίσιμη μέτρηση της υγείας των καλλιεργειών. Στις ΗΠΑ - μεταξύ των καλλιεργειών που απαιτούν επικονίαση μελισσών - ο αριθμός των αποικιών μελισσών ανά εκτάριο μειώθηκε κατά 90 τοις εκατό από το 1962. Οι μέλισσες δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα χειμερινά ποσοστά θανάτου.Παρασιτοκτόνα και μέλισσες
Οι βιολόγοι έχουν βρει περισσότερα από 150 διαφορετικά χημικά υπολείμματα στη γύρη των μελισσών, ένα θανατηφόρο «κοκτέιλ φυτοφαρμάκων», σύμφωνα με τον μελισσοκόμο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Eric Mussen. Οι χημικές εταιρείες Bayer, Syngenta, BASF, Dow, DuPont και Monsanto σηκώνουν τους ώμους τους στη συστηματική πολυπλοκότητα, σαν το μυστήριο να είναι πολύ περίπλοκο. Υποστηρίζουν καμία αλλαγή στην πολιτική για τα φυτοφάρμακα. Εξάλλου, η πώληση δηλητηρίων στους αγρότες του κόσμου είναι κερδοφόρα.
Επιπλέον, ο βιότοπος των άγριων μελισσών συρρικνώνεται κάθε χρόνο, καθώς η βιομηχανική γεωργική βιομηχανία μετατρέπει λιβάδια και δάση σε μονοκαλλιέργειες, τα οποία στη συνέχεια μολύνονται με φυτοφάρμακα. Για να αντιστρέψουμε την παγκόσμια παρακμή των μελισσών, πρέπει να διορθώσουμε το δυσλειτουργικό και καταστροφικό γεωργικό μας σύστημα.Λύσεις που σώζουν τις μέλισσες
Οι ενέργειες της κοινής λογικής μπορούν να αποκαταστήσουν και να προστατεύσουν τις μέλισσες του κόσμου. Εδώ είναι μια ισχυρή αρχή:
Απαγορεύστε τα επτά πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα.
Προστατέψτε την υγεία των επικονιαστών διατηρώντας τους άγριους οικοτόπους.
Αποκαταστήστε την οικολογική γεωργία.
Η οικολογική γεωργία είναι η γενικότερη νέα τάση πολιτικής που θα σταθεροποιήσει την παραγωγή ανθρώπινων τροφίμων, θα διατηρήσει τους άγριους οικοτόπους και θα προστατεύσει τις μέλισσες. Το έθνος του Μπουτάν οδήγησε τον κόσμο στην υιοθέτηση μιας πολιτικής βιολογικής γεωργίας 100%. Το Μεξικό έχει απαγορεύσει το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι για την προστασία των εγγενών ποικιλιών καλαμποκιού του. Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και η Ουγγαρία έχει κάψει περισσότερα από 1.000 στρέμματα καλαμποκιού μολυσμένα με γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες. Στην Ινδία, η επιστήμονας Vandana Shiva και ένα δίκτυο μικρών αγροτών δημιούργησαν μια αντοχή στη βιολογική γεωργία στη βιομηχανική γεωργία για δύο δεκαετίες.
Η οικολογική, βιολογική γεωργία δεν είναι κάτι νέο. Είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η περισσότερη γεωργία σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Η οικολογική γεωργία αντιστέκεται στη ζημιά των εντόμων αποφεύγοντας μεγάλες μονοτροπίες και διατηρώντας την ποικιλομορφία του οικοσυστήματος. Η οικολογική γεωργία αποκαθιστά τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους με φυσικά συστήματα λιπασματοποίησης, αποτρέπει την απώλεια εδάφους από τη διάβρωση του ανέμου και του νερού και αποφεύγει τα φυτοφάρμακα και τα χημικά λιπάσματα.
Αποκαθιστώντας πληθυσμούς μελισσών και υγιέστερες μέλισσες, η οικολογική γεωργία βελτιώνει την επικονίαση, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Η οικολογική γεωργία εκμεταλλεύεται τις υπηρεσίες του φυσικού οικοσυστήματος, τη διήθηση του νερού, τη γονιμοποίηση, την παραγωγή οξυγόνου και τον έλεγχο ασθενειών και παρασίτων.Η κατάσταση στην Ευρώπη βέβαια δεν είναι τόσο τραγική όπως στις ΗΠΑ, αλλά η πορεία είναι χαραγμένη. Πρέπει ο καθένας μας να σκέφτεται οικολογικά και όλοι μαζί κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα να επαναφέρουμε την κατάσταση σε ελεγχόμενα επίπεδα. Και εγωιστικά να το σκεφτούμε, για να επιβιώσουμε εμείς θα πρέπει να κάνουμε τον Πλανήτης Γη ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον. Σώστε τον πλανήτη, τις μέλισσες, τα παιδιά σας.
Μελισσοκόμος νέας γενιάς με πάθος και αγάπη για τον αξιοθαύμαστο κόσμο της μέλισσας.