Μέλι Μελιττεύς: Το όραμα μας είναι απέραντο , όσο και η προσπάθεια μας
15 Ιουνίου, 2020Βασιλικός πολτός
31 Αυγούστου, 2020
Τα ερωτήματα γύρω από την κρυστάλλωση του μελιού είναι πολλά.Τι συμβαίνει όμως πραγματικά ?
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ελάχιστα κατανοητή από τους περισσότερους καταναλωτές. Πολλοί υποθέτουν ότι το μέλι που κρυσταλλώνει είναι νοθευμένο ή και το αντίθετο. Δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της κρυστάλλωση είναι φυσικό επακόλουθο . Η κρυστάλλωση δεν επηρεάζει την ποιότητα του μελιού, εκτός από το χρώμα και την υφή. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο και διατηρεί τα χαρακτηριστικά του υγρού μελιού. Ορισμένοι καταναλωτές προτιμούν να είναι σε αυτή την κατάσταση, διότι είναι εύκολο να αλειφθεί σε ψωμί ή φρυγανιά χωρίς στάζει και η γεύση είναι πλουσιότερη. Άν και εγώ ο ίδιος δεν το προτιμώ σε αυτή τη μορφή γιατί μου θυμίζει την αίσθηση της βρεγμένης ζάχαρης. Όμως θα πρέπει να κατανοήσετε ότι η κρυστάλλωση του μελιού δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητά της, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό των αγνού και φυσικού μελιού .
Για να κατανοήσετε το φαινόμενο αυτό λοιπόν καλείστε να δείτε το μέλι υπό το πρίσμα της χημείας και κάπως έτσι φοράω τη λευκή μου ρόμπα, βάζω τα γυαλιά μου και παίρνω το σοβαρό μου ύφος. Όπως συνηθίζω όταν πάει η συζήτηση σε τέτοια επίπεδα. Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα πυκνό διάλυμα φυσικής ζάχαρης το οποίο περιέχει σε πλεονασμό σάκχαρα, ξεπερνώντας το 70% σε περιεκτικότητα έναντι το 30% του νερού (σε μορφή υγρασίας . Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό για το μέλι να κρυσταλλώνει. Επίσης το ποσοστό που καθορίζει την ταχύτητα της κρυστάλλωσης είναι η ισορροπία της φρουκτόζης με τη γλυκόζη. Αυτό διότι η φρουκτόζη είναι πιο διαλυτή στο νερό από την φρουκτόζη που παραμένει πιο ρευστή. Όταν λοιπόν η γλυκόζη παίρνει τη μορφή κρυστάλλων, χωρίζετε από το νερό και καθώς αυτό το φαινόμενο προχωρά σιγά-σιγά το μέλι μας κρυσταλλώνει όλο και καταλήγει σε μία πιο στέρεη κατάσταση.
Αυτό τι σημαίνει με απλά λόγια? Σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά σάκχαρα στο μέλι σε σχέση με την περιεκτικότητα σε νερό. Επομένως , αυτή η υπερ αφθονία , αυτός ο υπερ κορεσμός κάνει τη κατάσταση του μελιού ασταθή. Επίσης όσο περισσότερη γλυκόζη περιέχει το μέλι, τόσο πιο γρήγορα θα κρυσταλλώσει. Δεν κρυσταλλώνουν όλα τα είδη μελιού όμως με τον ίδιο ρυθμό. Κάποια μέλια κρυσταλλώνουν μέσα μόλις σε λίγες εβδομάδες, κάποια σε μήνες και κάποια δεν φτάνουν ποτέ σε αυτή την κατάσταση όπως το μέλι Ελάτης. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την διαδικασία είναι οι παρακάτω :
Η δεξιοτεχνία του μελισσοκόμου
Το κλίμα και η θερμοκρασία της συντήρησης
Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορεί να επανέλθει σε υγρή μορφή θερμαίνοντας το ήπια σε Bain Marie. Η θέρμανση του μελιού πρέπει να εφαρμοστεί έμμεσα, και όχι με άμεση φλόγα σε ένα δοχείο. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 º C (104 ° F) για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση. Η υπερθέρμανση του μελιού για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θα μειώσει την ποιότητα και θα καταστρέφει τα ένζυμα, το άρωμα και τα ιχνοστοιχεία. Η θέρμανση, πρέπει να γίνονται με προσοχή έτσι ώστε η θρεπτική αξία του μελιού να μην χαθεί.
Φυλάξτε το μέλι σε θερμοκρασία δωματίου σε ερμητικά κλειστά δοχεία. Βέλτιστη θερμοκρασία για την αποθήκευση μελιού είναι 21 έως 27 ° C (70-80 ° F) ή σε θερμοκρασία κατάψυξης.
Αποφύγετε την αποθήκευση μελιού σε ψυχρές θερμοκρασίες από 11 έως 18 º C (52 - 64 º F), η οποία είναι ιδανική για το σχηματισμό κρυστάλλων.
Μην το αποθηκεύετε στο ψυγείο επιταχύνοντας τη διαδικασία της κρυστάλλωσης.
Μελισσοκόμος νέας γενιάς με πάθος και αγάπη για τον αξιοθαύμαστο κόσμο της μέλισσας.
3 Comments
Next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read, but I truly believed you would have something helpful to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you can fix if you werent too busy seeking attention.
Hi! I just wish to give you a huge thumbs up for the excellent info you have got here on this post. I will be coming back to your web site for more soon.
Excellent article. I definitely appreciate this site. Keep writing!